Bezetting ter bede: Wat houdt dat in?

Er is steeds meer te doen rondom bezetting ter bede, maar wat houdt het nou precies in? En voor wie is bezetting ter bede een geschikte oplossing?

Bij bezetting ter bede wordt door de eigenaar van onroerend goed aan een ander persoon het recht verleend om tot het moment van wederopzegging gebruik te maken van een pand. Veelal gebeurt dit tot het moment dat het onroerend goed zijn definitieve bestemming krijgt of dat renovatie of sloop van het pand begint. Het is mogelijk dat de eigenaar dit tijdelijke recht gratis verleend of dat er een kleine, symbolische vergoeding tegenover staat. 

Wat zijn de voordelen van bezetting ter bede?

Bezetting ter bede heeft zowel voordelen voor degene die het recht verleend als degene die toestemming heeft om het pand te gebruiken. Voor de eigenaar van het pand is het voordeel dat het onroerend goed in gebruik blijft. Dit heeft als voordeel dat het pand een verzorgdere uitstraling heeft, het risico op kraken of vandalisme vermindert en het pand mogelijk nog rendement oplevert. Daarnaast is het zo dat ook de omgeving baat heeft bij bezetting ter bede van leegstaande panden. De buurt blijft namelijk levendig, doordat er geen leegstaande panden zijn.

De persoon die gebruik maakt van het pand heeft ook baat bij het concept. Bij bezetting ter bede is er vaak sprake van een unieke locatie voor een minimaal bedrag. Omdat het gaat om een meer symbolische vergoeding, is de het bedrag dat maandelijk betaald wordt lager dan bij huren. 

Wanneer is dit een geschikte oplossing?

Bezetting ter bede is een oplossing voor eigenaren van panden die te maken hebben met leegstand, maar het pand niet willen verhuren omdat ze graag flexibiliteit willen houden met het pand. Door tijdelijke gebruikers in het pand te plaatsen heeft de eigenaar het beste van twee werelden en wordt er bovendien gezorgd dat het pand in een zo goed mogelijk staat blijft.

Als gebruiker kan bezetting ter bede een goede oplossing zijn als je op korte termijn op zoek bent naar een prettige plek om te wonen of werken waar je niet te veel voor hoeft te betalen. Voorwaarde is wel dat je flexibel bent, begrijpt dat er altijd de kans is dat je op korte termijn op zoek moet naar een andere locatie en dat je bereidt ben om zorg te dragen voor het pand waar je in zit. Kun je aan deze voorwaarden voldoen, dan zorgt bezetting ter bede voor een mooi avontuur.

 

DesignSwirl Studio