Belgische opslagmarkt opengebroken door Camelot Europe en Storage Share

Opslagaanbieder Storage Share breidt de succesvolle samenwerking met leegstandsbeheerder Camelot Europe uit naar België. Antwerpen en Kortrijk zijn de eerste steden waar gestart wordt met het aanbieden van opslagruimtes in leegstaande gebouwen. De verwachting is dat meer steden snel zullen volgen.

Opslagmarkt opengebroken door Camelot Europe en Storage Share

Opslagaanbieder Storage Share breidt de succesvolle samenwerking met leegstandsbeheerder Camelot Europe uit naar België. Antwerpen en Kortrijk zijn de eerste steden waar gestart wordt met het aanbieden van opslagruimtes in leegstaande gebouwen. De verwachting is dat meer steden snel zullen volgen. In Nederland werken Storage Share en Camelot sinds een jaar samen. Het aantal locaties neemt maandelijks toe in de groeiende opslagmarkt.

“Onze marktplaats van opslagruimte is enorm aanbod gestuurd”, vertelt mede-oprichter van Storage Share Julian Doorten. “Als we in Nederland een leegstaand pand in een voor ons nieuwe stad aangeboden krijgen, weten we deze altijd binnen korte termijn invulling te geven. Nu we de kans krijgen ons concept ook in België op te starten, pakken we dit met beide handen aan.” Allard Jaring, COO Camelot Nederland vult aan: “Het mes snijdt voor ons aan twee kanten. In sommige van de door ons beheerde panden zien we dat bewaking in de vorm van tijdelijke bewoning niet altijd mogelijk is. Door deze panden beschikbaar te stellen aan particulieren die spullen willen opslaan, is er in de­ panden toch reuring en wordt bovendien nuttig gebruik gemaakt van de bestaande ruimte.”

Vraag uit het buitenland naar tijdelijke opslagruimte

De startup Storage Share en leegstandsaanbieder Camelot werken in Nederland sinds 2017 samen in het aanbieden van opslagruimtes. Veelal in leegstaande kantoren, maar ook in scholen en andere leegstaande gebouwen waar kleine afgesloten ruimtes aanwezig zijn. Julian Doorten: “Vanuit Camelot’s vestiging in Frankrijk, hebben we al een aantal keer de vraag gekregen om ook daar mee te kijken naar het rendabel inzetten van opslagruimtes in leegstaande kantoren. In eerste instantie hebben we dit telkens afgeslagen omdat onze site nog niet meertalig is. Nu we locaties in het Nederlandstalige deel van België aangeboden krijgen, lijkt het ons een goede zet om die stap naar het buitenland nu wel te zetten en ook daar de opslagmarkt open te breken met dit concept.”

Toonaangevende leegstandbeheerder

Camelot Europe is met 16 kantoren in 7 landen een toonaangevende leegstandsbeheerder in Europa. Joost Van Gestel, CEO Camelot: “Door onze positie in de verschillende landen hebben we een groot aanbod van leegstaande panden. Daarmee kunnen we relatief eenvoudig het aanbod van Storage Share uitbreiden.” “Juist de combinatie van het bestaande netwerk van Camelot en onze nieuwe invulling met opslag maakt de samenwerking sterk. Wij zien dan ook meer groeimogelijkheden binnen Camelot gecombineerd met de opslagmarkt”, aldus Doorten.

Nuttige invulling leegstaande panden

Storage Share is de online marktplaats waarop kleine afsluitbare ruimtes binnen leegstaande gebouwen, voornamelijk kantoren, worden aangeboden als opslagruimte voor particulieren. De startup heeft zelf geen panden in bezit, maar zorgt ervoor dat juist eigenaren van leegstaande panden deze nieuwe markt aan kunnen spreken. Het bedrijf bevindt zich daarmee in de nieuwe zogeheten platformeconomie. Een economie waarmee bedrijven zoals Airbnb, UBER en dus ook Storage Share zonder daadwerkelijk bezit toch de grootste aanbieder in hun sector zijn of kunnen worden.